Domowe kiszonki – czy kisi się tylko warzywa?

Jeśli chcesz kupić domowe przetwory z warzyw, kliknij tutaj.

Kiszonki są tak głęboko zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to typowo słowiański frykas, sporadycznie wykorzystywany w pozostałych rejonach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Kwaszonki znane są ze swoich własności prozdrowotnych

Historycy potwierdzili, iż metoda zabezpieczenia pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w zlewie z octu lub w soli, znana jest ludzkości od ponad czterech tysiące lat. Proces ten przypuszczalnie nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pożywienie poddane fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niska kwasowość zawiesiny, w której jest ono zanurzone, hamuje rozwój bakterii powodujących gnicie. Parę wieków temu był to najlepszy sposób, by zwiększyć czas przydatności do spożycia warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W związku z tym przyjął się obyczaj szykowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od zarania swojego istnienia znane są z aspektów prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Zawierają one między innymi dużo witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, rzadziej chorowali na cyngę. Co interesujące, po polsku kwaszonki z warzyw określa się na co dzień “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z buraka cukrowego lub bobiku.

Smak kiszonek warzywnych różni się w poszczególnych krajach świata

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany właściwie na wszystkich kontynentach, także w Stanach zjednoczonych i w Kanadzie, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie cieszy się dużą popularnością. Lecz pickle są tam bodaj niesłychanie lubianym uzupełnieniem burgerów, sandwiczy i hot-dogów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przyrządzania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które da się kisić. W innych krajach świata kisi się m.in. kalafiory, pomidory, a także owoce (np. gruszki).

Ocet i Solanka zmieniają smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Trzeba wiedzieć, że smak kiszonek różnić się w poszczególnych krajach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, które wykorzystuje się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek wyprodukowany według standardowej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Izraelu.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]