Kiszonki to zdrowie – kilka słów o ogórkach kiszonych

Jeśli szukasz ogórków kiszonych, odwiedź ten adres.

W zupie, na kanapce, w sałatce warzywnej bądź w formie dodatku do dania głównego – ogórki kwaszone w naszej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie dziwi, ponieważ kiszone warzywa są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.

Czym urozmaicić walory smakowe ogórków kiszonych

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich wykonanie jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki lub duże gliniane garnki, w których ogórki zalewa się wodą z solą. Następnie zostawia się pojemnik na minimum czternaście dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się konsumpcji ogórków już po paru dniach – takie ogórki to tzw. ogórki „małosolne”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się czosnek oraz koper, niemniej jednak walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także różnymi dodatkami, między innymi ziarnami gorczycy, liśćmi laurowymi albo kawałkami papryki. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, żeby na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę bądź spiżarkę, w której może przechowywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, iż musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem albo w workach z folii, które bez przeszkód da się przechowywać w lodówce.

Dlaczego warto spożywać ogórki kiszone?

Od stuleci powszechne jest przekonanie, że warzywa wystawione na działanie fermentacji pozytywnie oddziaływają na nasz organizm. I nie jest to nieprawdą, ponieważ razem z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które redukują pH jelit i pozytywnie wpływają na ich florę, wspomagając w ten sposób procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to około 12 kilokalorii w 100 g), a przy tym zawierają m.in. witaminę C, D i E, witaminy z grupy B, a także mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo magnez, wapń, żelazo, miedź czy fosfor. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeśli lubimy cierpkie smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kwaszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w trakcie kiszenia mikroelementy przenikają częściowo do zalewy. Należy jednakże zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]