Nie tylko na świąteczny stół – o barszczu białym i żurku

Jeśli chcesz kupić zakwas na biały barszcz, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Ostatnio coraz rzadziej jemy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co wywołuje konieczność błyskawicznego nasycenia się, często omijamy zupy na rzecz potraw kiedyś oferowanych zwykle jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w menu restauracji oraz barów z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.
Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?
Jeżeli spyta się obywatela polski o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to bezzwłocznie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały natomiast – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć trzeba zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i kolejnej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie jest odbiciem osobistych preferencji oraz zdolności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zwykle znajdziemy więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, bowiem w ramach tej rodziny zup wydziela się trzy warianty:
– zawiesisty, kwaśny żur sporządzany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem oraz chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Zrobić samemu, a może kupić?
Wykonanie zakwasu na wyliczone powyżej zupy jest proste, choć nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. Na blogach kulinarnych przeczytać można wiele przepisów na zakwas, które warto wykorzystać. Wykorzystując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas powinno się zamierzać pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, gdy chęć np. na barszcz biały najdzie was niespodzianie, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez problemu kupimy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski bądź śląski.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]