Smaczna tradycyjna zupa – barszcz czerwony na zakwasie

Więcej o zakwasie na barszcz czerwony na artmankiszonki.pl.
Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to potrawa wyłącznie na święta, którą jemy zazwyczaj w trakcie Wigilii lub większych rodzinnych zabaw. W domach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako uzupełnienie do wielu dań.
Barszcz czerwony – pasuje do pasztecików z grzybowym nadzieniem i do kiełbasy
Zdawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudna do ugotowania zupa z buraków, która ogólnie nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednak właśnie jego kwaskowy, a przy tym lekko słodki aromat sprawia, że bardzo dobrze stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami czy też mięsem, inni przedkładają ziemniaki, jajo i plastry kiełbasy. Barszcz czerwony to doskonałe danie na obiad, lecz również wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem czy chrupiącego krokiecika z pieczarkami.
Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwonynie jest zupą bardzo tuczącą, o ile nie został zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminy z grupy B oraz witaminę C, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, toteż zaleca się je anemikom. Natomiast ze względu na to, że bazą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony smakuje wybornie na bazie zakwasu z kiszonych buraków!
Nie ma jednego przepisu na barszcz z buraków – każdy kucharz korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i inaczej przyprawia tę potrawę. Niektórzy dodają do niego łyżeczkę cukru, żeby podbić naturalny słodki aromat buraka, pozostali uwielbiają barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy przygotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Taki zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać samemu, jednak okres fermentacji trwa mniej więcej siedem dni. Jeżeli jednak nagle nabierzesz ochoty na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup zakwas na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]